Over mij

Wie ik ben

Mijn eerste camera kreeg ik in 1989, voor m’n 9e verjaardag. Ik herinner me nog de frustratie toen ik de eerste ontwikkelde foto’s ging ophalen bij de fotozaak; alle foto’s hadden een rode waas! Hoe anders was dat toen ik mijn eerste digitale camera kocht, in 2002. Er ging een wereld voor me open. Niet gehinderd door enige technische kennis schoot ik erop los – met wisselende resultaten. Al snel besloot ik een cursus te gaan volgen om meer te leren over diafragma, sluitertijd etc. Vanaf toen raakte ik echt verslingerd aan fotografie. Nu, zo’n 17 jaar verder, kent de camera geen geheimen meer voor mij.

Ik ben van nature een rustig persoon en dat effect heb ik ook op mensen. Zeker op een drukke en spannende dag als je trouwdag is het fijn om iemand te hebben die de kalmte bewaart.

Hoe ik werk

Ik krijg vaak van vrienden te horen dat ik goed kan luisteren. Eigenlijk is fotograferen niets anders dan luisteren met je camera. Luisteren naar het verhaal dat zich ontvouwt, naar interacties tussen mensen, naar de dingen die gezegd of juist niet gezegd worden. En dat verhaal dan vastleggen op een manier die het gevoel van het moment overbrengt.

Mijn stijl van fotograferen is journalistiek. Ik regisseer zo min mogelijk maar blijf op de achtergrond en pak de momenten die ertoe doen. Ook tijdens geplande fotoshoots laat ik de interactie zo veel mogelijk natuurlijk gebeuren.

Wat ik niet doe: uitgebreide geposeerde fotoshoots, een lijstje van 50 verschillende groepsfoto’s afwerken, jou precies vertellen waar je moet staan en waar je je hand moet houden. Wat ik wel doe: aanwezig zijn en proberen jullie unieke verhaal in beelden te vangen.

Wat mij drijft

“Fotograferen is 90% kijken en 10% klikken”

Belangrijke en mooie momenten vastleggen voor het nageslacht. Zo zou je mijn missie kunnen omschrijven. Ik fotografeer niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen, en voor de kinderen van je kinderen. Dat doe ik op een manier die tijdloos en esthetisch is en die mensen raakt. Daarbij heb ik altijd een drive om beter te worden in wat ik doe, meer te leren en nieuwe technieken toe te passen.

Anderen over mij

“Wat we het allerknapste vinden is dat Els op veel foto’s precies de emotie van een bepaald moment heeft weten vast te leggen. Daardoor beleef je veel mooie momenten van die dag, telkens weer opnieuw als je naar de foto’s kijkt.”

“Els is prettig om om je heen te hebben, ze is er maar ook weer niet. Ook onze daggasten (waarvan 1 een fotograaf) hebben diverse complimenten gemaakt over Els!”

“Op de bruiloft zelf was ze op de achtergrond aanwezig, maar ze legde steeds op de juiste momenten mooie beelden vast. Hierdoor hebben de foto’s een ongedwongen karakter; geen ‘gemaakte’ poses, maar alles en iedereen precies zoals hij/zij is.”