Waarom is trouwfotografie zo duur?

Mijn apparatuur voor trouwfotografie

In deze post vertel ik welke apparatuur ik gebruik voor mijn bruidsfotografie en waarom. Ik ben sinds 2006 bezig om een collectie aan apparatuur op te bouwen; telkens koop of verkoop ik een lens of body. Maar ik moet zeggen dat ik nu op een punt ben dat ik een collectie heb opgebouwd die erg goed bij mijn stijl van fotografie past en die ik dus niet zo snel meer zal aanpassen.

Primelenzen

Mijn algemene fotografische voorkeur ligt bij het gebruik van primelenzen. Dit zijn lenzen met een vaste brandpuntsafstand, je kunt er dus niet mee in- of uitzoomen. Ik zie dat als een voordeel; omdat ik niet bezig ben met in- en uitzoomen, kan ik me echt concentreren op wat er voor mijn camera gebeurt. Het grote voordeel van deze lenzen is dat de optische kwaliteit onovertroffen is en dat je er foto’s mee kunt maken met een beperkte scherptediepte (één ding haarscherp en de rest wazig), zodat je je onderwerp echt van de achtergrond kunt isoleren. Daardoor krijg je een dromerig, romantisch effect. Ik schiet 80% van een bruiloft met twee lenzen: de Canon 35 en de Sigma 85.

Karin-Paulina-04

Canon EOS 5D Mark III

Dit jaar heb ik de overstap gemaakt naar een full frame camera. Ik ben daarbij niet over één nacht ijs gegaan, want het was een behoorlijke investering. Voor de bruiloften van 2012 heb ik een 5D Mark II (de voorloper van de Mark III) gehuurd en ik was eigenlijk al heel snel om. De 5D Mark III is helemaal fantastisch. Al vanaf de eerste keer dat ik hem in mijn handen had, ben ik verliefd. Ik ben vooral blij met de grote hoeveelheid focuspunten (ik kies mijn focuspunt altijd handmatig), die me helpen om scherp te stellen. Ik hoef nu veel minder foto’s weg te gooien omdat ze niet scherp zijn. Ik ben ook erg blij met de afwezigheid van beeldruis, waardoor ik zelfs bij zeer weinig licht nog foto’s kan maken met weinig ruis. En doordat er twee geheugenkaarten in gaan, zijn de foto’s altijd veilig, zelfs in het geval er iets met één kaart gebeurt.

Canon EOS 7D

Dit is mijn oude vertrouwde werkpaard. Na drie jaar en tienduizenden foto’s kennen wij elkaar door en door. Door het gebruik van deze camera heb ik kennis gemaakt met het filmen met een digitale spiegelreflex, waardoor ik ook trouwfilms ben gaan maken. Door de 1.6x cropfactor krijgen de lenzen die ik gebruik, een langere brandpuntsafstand dan bij de 5D. Als ik twee lenzen gebruik op twee verschillende bodies, heb ik dus vier verschillende brandpuntsafstanden om uit te kiezen. Ideaal!

Canon EF 35 1.4L

Dit is mijn droomlens, de lens waar ik hard voor gespaard heb en die ik dit jaar eindelijk kon kopen. Ik hou enorm van het effect van groothoek gecombineerd met een heel beperkte scherptediepte. Het stelt me in staat om foto’s te maken waarbij de focus op het onderwerp (bijvoorbeeld een bruidspaar) ligt, maar ik toch veel van de omgeving en context kan laten zien. Omdat je met deze lens gedwongen wordt om dichtbij te komen, krijgen de foto’s iets heel intiems en realistisch. Je wordt als het ware in het beeld gezogen. Deze lens gebruik ik vooral voor de vastlegging van gebeurtenissen door de dag heen in een documentaire stijl en voor groepsfoto’s. Door de grote beeldhoek is hij ook geschikt om mee te fotograferen in beperkte ruimtes. Ideaal voor bijvoorbeeld de voorbereidingen en het aankleden van de bruid.

Marisa-en-Stefan-6335

Marisa-en-Stefan-6150

Canon EF 50 1.4

De lens heeft een brandpuntsafstand die ongeveer overeen komt met het menselijk oog. Je krijgt ermee dus foto’s die heel natuurlijk ogen. Deze lens is zeer geschikt voor portretten van het bruidspaar. Door het lage f-getal (1.4) kun je er een heel beperkte scherptediepte mee bereiken.

Sigma 50 2.8 Macro

Nog een 50 milimeter, maar dan een macrolens. Deze lens gebruik ik eigenlijk alleen voor foto’s van de trouwringen en andere details. Met een macrolens kun je heel dichtbij een onderwerp komen, waardoor de ringen en zelfs inscripties er haarscherp op komen.

Berry-en-Jeroen-67

Sigma 85 1.4

Deze lens zorgt voor prachtige portretten. Omdat het een lichte telelens is, is er geen sprake van vervorming in het gezicht. Dus geen grote neuzen, kinnen en oren zoals met een groothoeklens, maar een heel flatterend perspectief. De 1.4 zorgt ervoor dat de achtergrond prachtig wazig en dromerig wordt. Deze lens gebruik ik vooral tijdens de fotoreportage en de ceremonie, maar ook bijvoorbeeld tijdens de receptie of het diner, om ongemerkt portretten te maken van de gasten.

slide05

Sigma 70-200 2.8

Deze lens komt maar weinig uit de tas, maar is toch handig om te hebben. Het is een telezoomlens, wat betekent dat je ver weg staande onderwerpen dichtbij kunt halen. Ik gebruik hem bijvoorbeeld in de kerk, als ik niet zo dichtbij kan komen. Ook gebruik ik hem tijdens portretsessies, als ik wat meer afstand wil nemen van het bruidspaar, bijvoorbeeld als het bruidspaar een beetje gespannen is en nog wat los moet komen.

Berry-en-Jeroen-12

 Natuurlijk staan er nog lenzen op mijn lijstje (zoals een mooie groothoekzoom) maar op dit moment is dit een set lenzen die voor mij heel goed werkt!

Geïnteresseerd geraakt in mijn fotografie? Bekijk mijn portfolio of neem contact op.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.