Waarom is trouwfotografie zo duur?

De gemiddelde prijs van een bruiloft in Nederland schijnt rond de 15.000 euro te liggen, een enorme smak geld! Toen ik zelf ging trouwen en offertes ging opvragen voor zaken zoals catering en een DJ, vermeldde ik er opzettelijk niet bij dat het om een bruiloft ging; zodra het woord “bruiloft” viel, leek de prijs ineens te verdubbelen.

Veel mensen gaan er vanuit dat diezelfde marketingtruc ook geldt voor trouwfotografie. Als fotograaf krijg ik dan ook vaak de vraag: “Waarom vraagt een goede trouwfotograaf wel 1000 of 2000 euro voor een paar uurtjes werk op een bruiloft? Dat is wel heel erg makkelijk verdiend! Ik kan net zo goed mijn oom/neef/vriendin/buurvrouw vragen om wat foto’s te nemen.”

Het is hartstikke logisch dat mensen kritisch zijn op de prijzen van trouwfotografie. Elke euro die je bespaart op trouwfotografie, is er één die je kunt uitgeven aan iets anders, zoals geweldige uitnodigingen of een mooie trouwlocatie. Maar ik wil graag uitleggen wat er achter de prijs van trouwfotografie zit. Hoe is die prijs eigenlijk opgebouwd?

 Anne-en-Dieter-2359Apparatuur

Allereerst moet een fotograaf natuurlijk investeren in apparatuur. Het onderstaande lijstje bestaat uit zaken waar een fotograaf niet buiten kan:

 • Een professionele camerabody kost zo’n 2000 euro. Maar met één body ben je er nog niet, want stel dat je camera weigert tijdens een bruiloft, dan moet je altijd een tweede body bij je hebben.
 • Dan de lenzen; voor trouwfotografie is het belangrijk dat je lenzen lichtsterk zijn, zodat je ook in een donkere ruimte, zoals een kerk, nog scherpe foto’s kunt maken. Helaas zijn deze lenzen erg duur; je bent zo 4000 euro kwijt voor een goede set.
 • Tel daar nog bij op de prijs van accessoires, zoals accu’s, filters, geheugenkaarten, flitsers, statieven en een tas.
 • Om al die foto’s te bewerken heb je ook een snelle computer nodig, en randapparatuur zoals een printer, harde schijven voor backup en uiteraard (legale!) software om foto’s te bewerken. En al deze apparatuur moet je ook verzekeren, onderhouden en ééns in de zoveel tijd vervangen of upgraden.

Tijdsinvestering

Dan de tijd die ik investeer in jouw bruiloft. Er komt meer werk bij kijken dan alleen op de dag zelf. Vanaf het moment dat je mij belt of mailt, investeer ik tijd in jullie. Ik maak een offerte, we spreken een keer af om alles door te spreken, je hebt nog wat vragen die ik via de mail beantwoord, we bellen nog een keer. De avond van te voren besteed ik aan voorbereiding: accu’s opladen, tas inpakken, het dagprogramma in mijn hoofd prenten, de route uitprinten en ideeën voor de fotoreportage opschrijven. Dan natuurlijk de bruiloft zelf; mijn aanwezigheid, maar ook de reistijd. Na jullie grote dag ben ik ook nog eens zo’n 2 à 3 volle dagen kwijt met het bewerken van jullie foto’s, het maken van een blogpost, correspondentie en het verzendklaar maken van de foto’s.

De kosten van het ondernemen

blog06Daarnaast ben ik behalve fotograaf ook ondernemer, en dus verantwoordelijk voor alles wat daarbij komt kijken. Ik moet tijd en geld steken in marketing, want klanten komen niet vanzelf. Een strakke website, visitekaartjes, voorbeeldalbums, advertenties. Dan komen daar nog allerlei dingen bij zoals administratie, boekhouding en verzekeringen. Ook heb ik natuurlijk een auto nodig om van a naar b te komen en een ruimte om in te kunnen werken. Degenen van ons die full time met fotografie bezig zijn, moeten dan ook nog aan allerlei andere dingen denken, zoals sociale premies, vakantiedagen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenpremie.

Om bij te blijven in ons vak en op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, moeten we ook tijd en geld investeren in onszelf: cursussen volgen, vakbladen of -blogs lezen, vrij werk maken en veel kijken naar werk van anderen. De tijd die het kost om ons te ontwikkelen en een betere fotograaf te worden, kunnen we uiteraard niet besteden aan betaald werk.

Al deze kosten, onze apparatuur, vervoer, verzekeringen, marketing, acquisitie, ontwikkeling en huisvesting, moeten worden terugverdiend met het geld dat we binnenbrengen met betaalde opdrachten. En van wat er overblijft, gaat ook nog eens de belasting af. Wat er nog rest na aftrek van deze kosten, is het echte inkomen van de fotograaf. Vandaar die prijzen, die door veel mensen als hoog worden ervaren, maar die eigenlijk heel realistisch zijn als je als fotograaf je boterham moet verdienen.

Trouwfoto’s laten maken door een bekende

8558657511_6ccb58872a_bTenslotte nog de neef of buurvrouw die een mooie camera heeft en best wat foto’s wil maken van jullie bruiloft. Als jij vertrouwen hebt in die persoon en je ziet het helemaal zitten, ga ervoor! Het kan een mooie manier zijn om geld te besparen en een goede oefening voor de amateurfotograaf in kwestie. Weet wel dat er risico’s aan kleven. Je neef heeft misschien heel mooie foto’s gemaakt op vakantie in Thailand, maar kan hij ook goed belichte en scherpe foto’s maken in een donkere kerk of trouwzaal? Heeft hij de juiste apparatuur en kennis in huis om écht mooie portretfoto’s te maken? Weet hij waar hij op moet letten als jullie poseren tijdens de fotosessie zodat jullie er op je mooist op komen? Vergeet hij niet ook foto’s te maken van details zoals de trouwringen, de bloemen, de gedekte tafels en de bedankjes? Wat als zijn camera er halverwege de dag mee ophoudt of zijn batterij leeg is? Of als zijn computer crasht en al je foto’s zijn weg? Als je kunt leven met deze risico’s is het zeker een goede optie! Maar je bruiloft kun je nooit meer overdoen; je trouwfoto’s zijn, naast je kersverse echtgen(o)ot(e), het trouwboekje en de trouwring, het enige tastbare wat je overhoudt aan de dag. Helemaal niet zo’n gek idee dus om daarin te investeren.

Mocht je naar aanleiding van dit stuk vragen hebben of kennis willen maken, neem dan gerust contact met me op! Of vraag het gratis Visuels Trouwfotografie Magazine aan!

4 antwoorden
 1. Dhr. G.M. Driessen
  Dhr. G.M. Driessen zegt:

  Beste,

  Bij toeval op deze site uitgekomen daar ik eigenlijk aan het zoeken was naar antwoorden waarom (pro) objectieven zo schandalig duur zijn….
  Zodoende kwam ik er bij uit waarom trouw/huwelijksreportages zo duur zijn en dus hier.

  Vind jouw verhaal leuk klinken, doch je beschrijft het alsof 1 reportage de hele onkosten/investeringen moet dekken, en dat is natuurlijk misleidend!
  Stel: 5 dagen in de week een reportage, wel dan niet een huwelijks, gemiddeld €1000/dag, zou toch een behoorlijk onkosten dekkend inkomen genereren dacht ik zo…
  Ben zelf zeg maar een serieuze amateur, in dat opzicht dat ik er niet mijn brood mee verdien doch wel professioneel op fotografisch vlak bezig ben.
  Doe al lang geen reportages meer doch vind prijzen van €1000 al schandalig duur, dan hebben we het nog niet over de prijzen die genoemd zijn in het artikel.

  Het zal de tegenwoordige trend wel zijn, meer meer en meer, gedirigeerd door de regering want die geeft het voorbeeld met deze graaicultuur.

  Let wel, dit is mijn mening over zaken/dingen, niet over personen.

  Met vriendelijke groet,

  Gé Driessen

  Beantwoorden
  • Ewout Honig
   Ewout Honig zegt:

   Gé Driessen, u heeft werkelijk geen idee waar u over praat. U bent in elk geval kennelijk geen zelfstandig ondernemer. VIJF reportages per WEEK? En dan elke week dus 5000,- omzetten? Ha, was het maar zo simpel. En wanneer moeten we die 5 reportages volgens u gaan bewerken, bijvoorbeeld? Wanneer maken we onze offertes? Wanneer doen we de voorbesprekingen? De scholing? Wanneer gaan we onze administratie bijhouden?
   En dan de enorme kosten die wij hebben. U heeft (nogmaals) geen idee wat een zelfstandig ondernemer op zijn/haar bord krijgt. U denkt heel simpel in termen van loonstrookjes, lekker veilig bij de baas, vakantiegeld, 13e maand erbij, ziektekosten in orde, pensioentje opbouwen, wat kan u gebeuren.

   Ach wat zit ik hier tijd te verdoen. Maar ik kan mij ERG boos maken om domme opmerkingen van loonwerkertjes die zich nergens in verdiepen, een beetje als amateur rondklikken en dan roepen dat ze “professioneel” bezig zijn. Begin maar eens voor uzelf. Kijken of u de (ZEER redelijke) tarieven die hier genoemd worden, nog steeds zo schandalig hoog vindt.

  • Bart
   Bart zegt:

   Ik ben als beginnend fotograaf al langere tijd enorm veel informatie tot me aan het nemen.
   Er is zoveel informatie op het internet beschikbaar dat je bijna niet meer objectief kunt oordelen over wat nu waarheid of fictie is, er is zoveel en er zijn zoveel meningen.
   Doch, nu ik de introductie gelezen heb en de reactie van Gé Driessen tot me heb laten doorwerken zie ik terug wat je eigenlijk overal terugleest.
   Wanneer is het bedrag wat je voor een bruidsreportage vraagt te hoog of zelfs te laag, want die discussie speelt ook nog wel eens!?

   Els Oostveen heeft om te beginnen een oprecht eerlijk oordeel gegeven over wat haar kosten zijn om het werk te kunnen doen wat zij doet.
   Hier valt weinig aan op te merken qua apparatuur omdat je eenvoudig kunt nagaan wat het hogere segment fotografie spullen kost, body, lenzen, flitser(s), computer, software, enz. Voor je het weet heb je echt een vermogen uitgegeven, schrik niet want de kosten lopen voor veel fotografen in de 10 duizenden euro’s. Zie je dit terug in de foto’s vraag je je dan als eerste af?
   Ja en nee. Het hangt ervan af wie de kamera in zijn handen heeft en of die ermee eigen is. Een onscherpe foto uit een kamera van laat zeggen € 5000,- is per definitie niet mooier dan de foto uit een smartphone als die wel scherp is. Maar draait het dan alleen om een scherpe foto? Nee, er zijn heel veel factoren die meespelen. te veel zelfs om hier even op te sommen.
   Maar stel dat je technisch alles onder controle hebt en de foto technisch gezien aan alle eisen voldoet, heb je dan een mooie foto?
   Nee, niet per definitie. Er speelt in ieder vakgebied een factor mee die voor de een bepaald dat die helemaal weg is van het resultaat en de ander helemaal niets doet. Dit is de menselijke factor, het inzicht en stijl van de fotograaf.

   De belangrijkste factor van je rapportage is of je de stijl van de fotograaf je aanspreekt. Daarna komt, kan de fotograaf consequent foto’s schieten in dezelfde stijl, hier valt voor mij alles onder van backup spullen tot inzicht/continuïteit van zijn of haar werk.
   Leef je even in bij de volgende situatie. De grote dag is daar, alles is geregeld en jullie zijn er helemaal klaar voor. Je wil dè dag geen onverwachte zaken aan je hoofd hebben, alles heb je maanden vooraf gepland en nu moet het gebeuren.
   Deze dag kent vele momenten die je éénmalig gebeuren, de vaste momenten zoals vele die noemen. De gezichtsuitdrukkingen bij het elkaar voor het eerst zien, naast familie en vrienden natuurlijk, het trouwmoment zelf, de ringen, de kus, en zo zijn er vele momenten te benoemen die na deze dag niet meer terugkomen en alleen op dat eenmalige moment vastgelegd kunnen worden. Of je nu amateur of professional bent, je kamera kan er ineens mee ophouden. Al bedacht als je kamera even onbewaakt ergens ligt (nee zeg niet dat het jou nooit overkomt, iedereen kan het gebeuren, wees blij dat het je nog nooit is overkomen want ik zou mezelf voor mijn kop slaan als het mij zou gebeuren). Maar zo zijn er vele situaties te noemen die je in je ergste nachtmerrie prima zouden thuishoren.

   Ik weet dat het 99% van de gevallen allemaal goed gaat, toch zal iedere fotograaf een keer in zijn leven met een situatie te maken krijgen (onverwacht wel te verstaan, want dit soort situaties dienen zich altijs onaangekondigd voor). Hoe bereid je je hierop voor?
   De kennis/vriend/familielid als fotograaf, superleuk en lief, maar… hoort diegene niet juist tussen de gasten op deze dag en onderdeel uit te maken van hen i.p.v. zich in het zweet te werken om jou mooie foto’s te leveren? Horen gasten dan geen foto’s te maken? Jawel, graag zelfs is mijn mening omdat ik vooraf al kan zeggen dat geen enkele fotograaf overal tegelijk kan zijn en alle mooie momenten kan/zal vastleggen. Laat je gasten vooral genieten van het moment met jou en gast zijn. Een dag van plezier, romantiek, en vriendschappen die allemaal bijeengekomen zijn om dat bijzondere moment met jullie als echtpaar te delen. Het is een dag die je maar één keer op deze manier beleefd, ongeacht hoevaak je trouwt in de toekomst (o jee, gevaarlijk wat ik zeg, maar laten we uitgaan dat je de ware voor het leven gevonden hebt) die ene dag is uniek en éénmalig!

   Ik begrijp de reactie van dhr Driessen, echter…
   Dhr Driessen geeft aan professioneel bezig te zijn als amateur. Wat dhr Driessen hier naar mijn inzicht mee bedoelt is dat de resultaten van dhr Driessen niet onderdoen van een professionele fotograaf.
   Maar wat is professioneel eigenlijk, er zijn namelijk vele beschrijvingen voor? Ik denk dat een professional het meest overeenkomt voor mijn gevoel als degene die je inhuurt je ook levert wat je van hem verwacht en gevraagd hebt. Degene verstaat zijn vak en kan dit omzetten in foto’s die jullie graag willen hebben van je dag.
   Waar zit het verschil dan tussen de amateur en professional?
   Daar ligt de essentie, amateur en professional zijn geen beschermde titels en kan/mag iedereen dus ook zomaar voeren zonder dat je er iets voor hoeft te bewijzen.
   Sommige zien zichzelf als professional omdat ze ervoor betaald krijgen, de ander omdat hij of zij dit al jaren doet en ervaring heeft opgedaan.
   Ik denk dat je professional bent als je werk van een continue kwaliteit is en je het vak verstaat waardoor je de klant kan leveren wat deze van jou verwacht. Dat je een backup kamera hebt of dat je met een full frame kamera schiet zijn allemaal bijzaken, deze maken je geen professional maar dragen wel bij aan de kwaliteit van het geleverde werk!

   Het feit is dat het een markt is van vraag en aanbod, daar zit een grote factor van de prijs. Terecht of niet, die meningen zullen we tot in lengte van dagen bestreden blijven. Waar het om gaat is dat ieder bruidspaar een mooie dag krijgt waarop ze doormiddel van foto’s op terug kunnen kijken en nog een keertje kunnen nagenieten hoe het toen was. De een heeft door iets meer voor over dan de ander.

 2. Hanna
  Hanna zegt:

  Ik ben het eens met Els, maar niet met Dhr. Driessen. Het uurtarief lijkt hoog, maar dat is omdat slects een minderheid van de uren die een fotograaf werkt kan worden gedeclareerd. Alle tijd in nabewerking, bestellen van artikelen zoals fotoalbums, gesprekken aangaan met potentiele klanten, maar ook website en apparatuur onderhoud, scholing, administratie, belastingaangifte etc kunnen allemaal op niemand worden verhaald en moeten worden gecompenseerd door de declarabele uren. Als je uit gaat van 21% BTW en 30% BTW, bijft er van een uurtarief van 100 euro ook maar 63 euro over.
  Op //www.fotograafkiezen.nl/kosten-fotograaf-fotografie/ las ik ook nog een goede opmerking: stel dat een gemiddelde klant voor een bruiloft of newbornshoot 3 fotografen benadert, maar er natuurlijk uiteindelijk maar 1 boekt, betekent dat voor de gemiddelde fotograaf dat ze 3x moeten bellen, mailen of afspreken met mensen voor 1 opdracht!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.